dilluns, 3 de juny del 2013

Participació a la Rogaine del Rebost

Ahir diumenge va tenir lloc la Rogaine del Rebost al Santuari de Falgars (Berguedà). Les curses de Rogaine (Rugged Outdoor Group Activity Involving Navigation and Endurance) són curses d'orientació de resistència per equips d'entre 2 i 5 persones. En aquestes proves es tracta de trobar el màxim nombre de fites senyalades en un mapa, en un temps determinat, per tant, és una combinació de navegació, estratègia i resistència. De Rogaines n'hi pot haver de 3 hores (populars) de 6 o fins i tot de 24h.

Els mapes de Rogaine poden ser diversos. El d'aquest cap de setmana tenia una escala de 1:15000. Les fites, disperses pel mapa, tenen diferents puntuacions: les més assequibles de trobar valen 3 punts i les més tècniques i de dificultat en valen 9. Juntament amb el mapa, s'hi adjunta una simbologia que descriu la característica de la fita: si es troba en un tallat de roca, en una clariana de bosc,etc,  i també indica la seva orientació. També és important el material obligatori per participant: brúixola, impermeable, manta tèrmica, xiulet, aigua i barretes, i cal afegir una farmaciola i mòbil precintat (no smartphone) per equip. Són prohibits els gps.

Les categories són masculines, mixtes o femenines. Guanya l'equip que aconsegueix un nombre màxim de punts i en cas d'empat, el que arriba abans a la meta. Si s'arriba una mica més tard que el temps pactat, s'aplica una penalització. L'avantatge d'aquestes curses és que són aptes per a tothom: qui vol les fa corrent i al màxim nivell i qui no les pot fer caminant xino-xano.
Decidint l'estratègia del recorregut

La Rogaine del Rebost d'aquest diumenge va començar amb un petit briefing pels participants. Un quart abans de la sortida ens van lliurar el mapa per estudiar-lo i decidir estratègicament quines fites atacar primer. Nosaltres, en Jan i la Mireia, vam fer equip mixte: jo hi posava les cames i en Jan l'estratègia. Després d'estudiar el mapa, vam decidir les primeres fites i vam fer-hi via. El paisatge de la serra del Catllaràs és espectacular.  

El Pedraforca des de la Serra del Catllaràs
Mica en mica anàvem guanyant desnivell i les cames el començaven a notar. A mig recorregut ens anàvem trobant una parella que sabíem que ens duien avantatge. Al final, l'estratègia ens va fallar una miqueta. Després de fer dues fites de 9 punts, algunes de 8 i altres de 6, vam decidir tornar cap al Santuari. Hi vam arribar mitja hora abans, i vam fer dues fites del voltant de 3 i 6 punts. Potser vam calcular malament la distància i podríem haver fet algunes altres fites més. Tot i això el resultat va ser fantàstic i vam quedar segons de la categoria sènior mixta.
El premi: una coca i un fuet per a cada equip
Ah! I el millor de tot plegat: Els macarrons amb botifarra, que després de 6h per la muntanya menjant barretes, es van posar d'allò més bé.

1 comentari: